OULUN HIIPPAKUNNAN KORONALINJAUKSET

Oulun hiippakunnan koronaohjeiden tarkastukset 26.8.2020 alkaen:

Oulun hiippakunnan koronatyöryhmä tarkasti 26.8. pitämässään kokouksessa hiippakunnallisia koronaohjeita. Koska Oulun hiippakunta on maantieteellisesti laaja alue, työryhmä päätti, ettei täysin yhtenäisiä ohjeita voida antaa.

Työryhmän aiemmat (27.7.2020) päätökset ovat yhä voimassa seurakuntien paikalliset olosuhteet huomioiden.

Seurakunnat ovat erilaisia ja erityisesti jumalanpalveluksiin ilmoittautumiseen liittyvät käytännöt vaihtelevat seurakunta- ja pyhäkkökohtaisesti. Työryhmä päätti, että jokainen seurakunta huolehtii ennakkoilmoittautumisesta jumalanpalveluksiin parhaaksi katsomallaan tavalla.

Edelleen voimassa olevat yleiset hygieniaohjeet:

• Kirkkoon tullessa ja kirkosta poistuessa kädet tulee desinfioida käsidesillä.

• Käsihygienian lisäksi kiinnitetään huomiota myös yskimis- ja aivastamishygieniaan sekä fyysisten kontaktien minimointiin.

• Pidättäydytään kättelemisestä, halaamisesta, kristottamisesta eli poskisuudelmista sekä ikonien, ristin tai papin käden suutelusta.

• Flunssaoireisena ei tule osallistua mihinkään seurakunnan toimintaan!

• Niissä tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää turvavälejä, suositellaan käytettäväksi kasvomaskeja.

Jumalanpalvelukset:

• Oulun hiippakunnassa on siirrytty toimittamaan jumalanpalvelukset jälleen sisätiloissa 1.8. alkaen turvavälit ja hygienia huomioiden. Seurakunnat tarkentavat osallistumisohjeet paikallisesti.

• Seurakunnat huolehtivat siitä, ettei kokoontumisrajoitusten ja turvavälien mukaista enimmäiskapasiteettia ylitetä. Tämä tapahtuu jumalanpalveluksiin ennakkoon ilmoittautumalla, josta saa tarkemmat ohjeet omasta seurakunnasta.

• Hiippakunnassa ei suositella, että saman seurakunnan toimessa oleva papisto palvelisi yhdessä samassa jumalanpalveluksessa.

• Jumalanpalveluksia voidaan toimittaa seurakuntien suurimmissa pyhäköissä. Lisäksi pyhäkköjä isompia seurakuntasaleja voidaan käyttää jumalanpalvelusten toimittamiseen. Mikäli mahdollista suositellaan jumalanpalvelusten toimittamista ulkona sään salliessa vielä elokuun ajan.

• Ehtoollinen jaetaan edelleen kertakäyttöisillä puukuitulusikoilla, jotka hävitetään polttamalla.

Tarjoilut seurakunnan kokoontumisissa:

• Kirkkokahvit ja kahvitarjoilu kokouksissa ovat mahdollisia buffet -tarjoilutyyppisesti. Sään salliessa myös ulkona.

Kerhot ja piirit:

• Kerho- ja piiritoiminta toteutetaan 1.8. alkaen hygienia ja turvavälit huomioiden riittävän suurissa tiloissa.

Kuorotoiminta:

• Kanttorit ja kuoronjohtajat huolehtivat laulajien riittävästä turvavälien noudattamisesta. Laulajien lukumäärää ei kuitenkaan nähty mielekkääksi rajata, kunhan muut turvallisuustekijät otetaan huomioon.

Työnteko seurakunnissa:

• Työntekijöiden kokoukset suositellaan toteutettavaksi turvavälit huomioiden tai etänä.

• Hallinnon kokoukset toteutetaan Valtioneuvoston ja AVI:n ohjeita noudattaen.

• Etätyön tekemistä suositellaan jatkossakin, mikäli se on tarkoituksenmukaista.

• Työmatkat voidaan tehdä työpareittain.

Yhteiseen rukoukseen voi kirkossa toimitettavien jumalanpalvelusten lisäksi osallistua seurakunnan YouTube -kanavan kautta.

Ota rohkeasti yhteyttä:

isä Marko Patronen, p. 044 5115 742
marko.patronen@ort.fi

isä Tuukka Rantanen, p. 044 5115 744
tuukka.rantanen@ort.fi

Esimerkiksi katumuksen sakramentti on mahdollista toimittaa myös puhelimitse, ja papistolla löytyy kalenterista aina aikaa keskustelulle – jos ei heti, niin lähipäivinä. Kuulumisiin! :)