Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

 Kuva: Avioliittokruunut.

 

Avioliitto

 

Ortodoksisessa kirkossa avioliitto on sakramentti. Tämä kertoo siitä, että avioliitolla on keskeinen sija ortodoksisessa kirkossa.

Ennen avioliiton sakramenttia on suoritettava avioliiton esteiden tutkinta. Usein puhutaan ”kuulutuksesta”. Esteiden tutkinta on lain vaatimaa ja siinä varmistutaan, että aiottu avioliitto on lain mukaan sallittu - esteetön. Esteiden tutkinta tehdään seurakunnassa. Yhden osapuolen ollessa luterilainen, esteiden tutkinta voidaan myös tehdä luterilaisessa seurakunnassa. Tutkinta voidaan myös tehdä maistraatissa. Tutkintakaavakkeen allekirjoittavat molemmat. Todistus esteettömyydestä solmia avioliitto on voimassa neljä kuukautta.

Tehdessään esteiden tutkinnan – kuulutuksen – voi samalla varata kirkon ja sopia toimituskeskustelusta papin kanssa. Oulun ortodoksisen seurakunnan kaikki pyhäköt ovat käytettävissä ja toivottu vihkipäivä onnistuu melkein varmasti. Tällöin vihkipäiväkin tulee valituksi. "Vihkiharjoitus" voidaan tarpeen tullen järjestää kaavan ja muiden asioiden läpikäymiseksi.

"Kirkkohäät" eivät välttämättä ole suuret häät. Toisinaan kuulee sanottavan: "Halusimme pienet häät ja siksi menimme maistraatissa naimisiin." Itse asiassa kaava on sama, olkoot häät suuret tai pienet. Häiden suuruus – myös kustannuksiltaan – aiheutuu pelkästään hääjuhlasta, ei seurakunnasta.

Avioliitto on enemmän kuin vain toimitus. Tämä saattaa unohtua hääjärjestelyiden tiimellyksessä. Avioliitto viittaa parisuhteeseen ja liittoon, eikä yksin vihkitoimitukseen. Avioliitto toteutuu elämässä. Ihmisen ei ole hyvä olla yksin, kertoo jo Raamattu. Avioliitto on jakamista ja saamista. Eräs ortodoksisen vihkimisen rukous ilmaisee kauniisti ajatusta avioliitosta elämänä.

"Valtias, ota vastaan meidän, sinulta apua anovien rukous, ja ollen täälläkin läsnä näkymättömällä suojeluksellasi siunaa tämä avioliitto, ja anna näille palvelijoillesi rauhallinen elämä, pitkäikäisyys, ymmärrys, keskinäinen rakkaus rauhan yhdyssiteessä, kauan elävät jälkeläiset, siunausta lapsista, kunnian kuihtumaton seppele.

Salli heidän nähdä lapsenlapset, varjele heidän yhteiselämäänsä vapaana juonitteluilta, ja anna heille ylhäältä taivaan kastetta ja maan lihavuutta.

Täytä heidän talonsa vehnällä, viinillä ja öljyllä, ja kaikella hyvyydellä, jotta he jakaisivat puutteessa olevillekin, ja anna myös läsnä oleville kaikki heidän pelastuksekseen anomansa."